Categories
Diverse/Various Peter Vivi

JaQueYVi

Igår var vi på en trevlig tillställning som en av de spanska fruarna hade organiserat. Det var ett JaQueyVi* party där vi skulle ta med oss ett vin från vårt land och en maträtt.

Eftersom Sverige inte har så många svenska viner som exporteras så var det svårt för oss svenskar att ha med ett vin från Sverige så vi fick bara i uppdrag att ta med ett rött vin. Tanke slog oss att vi hade kunnat ta med brännVIN men tror att det kanske inte hade uppskattats av alla.

Reglerna gick ut på att flaskan skulle lämnas inslagen, värdinnan slog sen in alla i folie och skrev ett nummer på. Vi fick sen en lista på vilka länder som ingick och sen var det bara att börja provsmaka vinerna. Eftersom alla (vi var 18 st.) skulle smaka av alla vinerna så var det bara lite man hällde upp och försökte sen att gissa. Vi skrev ner alla våra gissningar på våra lappar och när vi ätit och druckit så var det rättning.

Värden tog då av folien och avslöjade vilket vin som var vilket, det var minsann inte lätt och av 9 viner hade jag 2 rätt (den ena var det vin vi hade med oss och det kände jag igen på att det var det enda med skruvkork).

Vinnaren fick ett pris som hade med vin att göra, men även den som kom sist fick ett pris. I detta fall en liten tekanna eftersom vi är i England eftersom personen i alla fall inte kunde så mycket om vin.

Maten var fantastisk god då alla hade gjort något som hade med deras hemländer att göra. Vi hade bland annat: spenatdipp, spansk potatiskaka, tortano, gubbröra, ostar, Janssons, bacon och dadel-paj, foccacia, oliver, skinka och mycket mer.

Mycket trevligt och denna gång hade vi även med våra män som tyckte att vi hade väldigt trevliga fru-träffar.

* What is JAQUEYVI? It is an abbreviation for Jamon (ham), Queso (cheese) y (and) Vino (wine).

Yesterday we went to a very nice party hosted by one of the Spanish ladies. It was a JaQueyVi party were everyone should bring a bottle of wine from their country as well as a snack/dish.

As Sweden don’t produce a lot of wines that are exported it was a bit hard for us Swedes so we were told to just bring a bottle of red wine. We could have brought vodka…

The hostess Mercedes wrapped all the bottles in foil and wrote a number on it. We then had a list of which countries that were represented and then the tasting started. We were 18 people and everyone had to taste all the 9 wines so it wasn’t much of every bottle, and then the guessing started. We wrote down where we thought the wine was from and after everyone had tasted and we had eaten it was time for the revealing of the right answers.

The host Fernando then took of the foil and revealed the origin of the bottle. It wasn’t easy to guess and of 9 wines I only “knew” 2 (one was the wine we brought).

The winner got a prize that could be used when drinking wine but also the one that came last got a prize. It was a tea kettle and some tea as the person should not drink wine anyway as she didn’t know that much about wine.

The food was really nice as well as everyone had made something from their home country. We had: spinach dip, Spanish potato cake, tortano, egg-anchovy salad, Jansson’s temptation, bacon & dates pie, focaccia, olives, ham and much more.

This time we also took our husbands with us and they appreciated it and thinks that our wife-meetings are very nice.