Categories
Diverse/Various

Testing the NHS

Idag fick Emelie stanna hemma från skolan. Hon kom hem igår strax innan lunch för att hon kände sig febrig och hade ont i kroppen, sen sov hon halva eftermiddagen och när hon vaknade i morse så sa hon att hon kände sig bättre bortsett från att hon hade svårt att svälja. Tittade henne i halsen och insåg att hon nog borde stanna hemma då den var svullen och gul.

Ringde vår vårdcentral för att se om jag kunde få en tid men de hade inga, bara telefontider. Jag sa ja tack till det och laddade sen för samtalet. I Sverige så gäller det ju att veta vad som är felet och helst överdriva lite så att man får en tid så jag slog upp ord och var taggad.

När läkaren ringde tillbaka så började jag prata, halvvägs in i samtalet säger han att ”men då skriver jag ut penicillin, har hon svårt att svälja då får du en spray som ska ta bort det och lite röd runt ögonen då får du ögondroppar också”. Öh, vad hände liksom? Trodde ju aldrig att han skulle gå med på detta utan att vilja träffa henne. Är det så att de skriver ut medicin mer lättvindigt eller är han inte van vid att föräldrarna kan ställa troliga diagnoser själva? Oavsett vilket så är jag nöjd.

Det kan ju fortfarande vara så att hon har ett virus men så gul och svullen hon är i halsen skulle det förvåna mig, gick dessutom snabbt då hon inte hade ont i halsen igår.

Felicia fortsätter att hosta och hon ska till doktorn imorgon för att få hjälp. Jag har nu provat alla mediciner man kan köpa receptfritt men ingen hjälper, tycker bara att det blivit värre för varje vecka. Frågan är då om jag behöver förbereda mig med en massa medicinska ord eller om han är lika hjälpsam. Hjälp behöver både hon och jag då vi börjar bli trötta, det går inte att få varje natts sömn avbruten under flera veckor utan att det påverkar en. Jag behöver ju i alla fall inte gå i skolan på dagarna men det måste Felicia, så hon ska ha en stor eloge för att hon fortsätter att göra så bra ifrån sig.

english

Today Emelie had to stay home from school. She came home yesterday just before lunch because she felt she had a fever and her body was aching, then she slept most part of the afternoon and when waking up today she felt better except her throat which was hurting when she was swallowing. I checked it and realized she had to stay home as it was swollen and yellowish.

Call the practice to see if I could get an appointment with a doctor but the only had telephone appointment. I booked one and then started to get ready for the call back. In Sweden you have to know what’s wrong and exaggerate a bit so I started to look up words and was ready.

When the doctor called back I started to describe and halfway through the call he says “alright then I will give her antibiotics, if she has difficulties to swallow she will get a spray as well and the redness around the eyes will need eye drops”. Eh, what happened? Never thought I would get the doctor to do this without seeing her. Is it that they prescribe medicine more casually here or is it that he is not use to parents being able to describe it so detailed? Anyway I’m pleased.

It can still be a virus but that would surprise me as she is very swollen and yellow and it came quickly as she didn’t say anything about her throat yesterday.

Felicia is continuing coughing and has a doctor’s appointment tomorrow.  I have tried all cough syrups on the market that you don’t need a prescription for but nothing seems to help it feels like it is just getting worse every week.  The question is if I have to prepare with a lot of medical vocabulary or if he is as helpful. Both her and me needs help as we are starting to get tired from having our sleep interrupted every night for several weeks. I don’t have to go to school all day but Felicia has to and she should be praised for still doing so well in school.