Categories
Diverse/Various

Couples Dining 2

I lördags var vi på vår andra (tredje) middag och denna gången var temat medeltiden. Maten vi skulle äta var från tiden runt Henry VII och Henry VIII och samtidigt så skulle vi välja ut någon från denna tid. Peter och jag (mest jag) valde Catherine of Aragon som var gift med Henry VIII men som var orsaken till att katolicismen blev bannlyst i England.

Vi var hemma hos ett par där hon är amerikanska och han är född och uppvuxen här i London. Henne har jag träffat ett par gånger innan då vi är med i samma bokklubb också och de andra paren som var där var faktiskt de som vi var hemma hos förra gången samt två kvinnor som egentligen inte är med i middagsklubben. Anledningen var att ett par har hoppat av och någon fick förhinder så Karen som är ansvarig fick göra om lite bland middagarna. För att det inte bara skulle bli vi så kom Karen och Chris samt Preti och Melinda. Preti har varit med innan och tyckt att hon kunde hoppa in för det avhoppade paret tillsammans med en väninna då hon är änka.

Maten var god och mycket smakrik, alla hade hittat tidstypiska recept och det var mycket exotiska kryddor redan då. Givetvis inte bland gemeneman men bland de rika. Vi hade en grönsakssoppa till förrätt, huvudrätten bestod av kyckling, pureade ärtor med saffran, någon typ av bondbönor och bulgur. Bulgur var inte tidstypiskt men det närmaste värdinnan kom det hon var ute efter. Till efterrätt hade vi två sorters pajer. Jag hade hittat en enkelt recept som var mördegsliknande med päron, kanel, ingefära och socker i, degen var torr men inte lika torr som den andra pajen. Pretis fyllning var mycket god och innehöll fler kryddor än min men hennes deg var så torr att vi knappt kunde äta den utan att det dammade.

Vi hade en trevlig kväll och fick lära oss en del om kungar och drottningar (nästan drottningar) och livet under denna tid. Intressant och det blev en del frågor på hur det varit i Sverige under samma tid.

English

Saturday it was time again for Couples dining and this time the theme was medieval. The food we were having was from the time when Henry VII and Henry VIII reigned and we were also to pick somebody to talk about from this era. Peter and I (mostly me) chose Catherine of Aragon who was married to Henry VIII and also where the reason why Catholicism was banned here.

We were at the house of a couple where she is American and he is born and raised in London. I have met her several times as we both are in the same bookclub and the other couples this evening was the host and hostess from last time as well as two women who normally isn’t in the club. The reason was that a couple had to drop out and all of a sudden the whole thing had to be rearranged. Preti use to be in the club and said she could come with a friend as she is a widow.

The food was nice and tasteful, everyone had found recipes from the time and there was exotic spices already then, of course not for the peasants but for the rich ones. We had a vegetable soup as starter followed by broad bean, mushed peas with saffron, chicken and bulgur. The bulgur wasn’t from this time but that was the closest she could find to what the recipe said. As dessert we had to different tartes, one with apples and one with pears. I found a easy recipe with a short crust, pears, cinnamon, ginger and sugar, the crust was dry but not as dry as the other pie. Preti’s filling was really nice but her crust was so dry we could hardly eat it.

We had a great evening and learned a lot about kings, queens and life during this time. Interesting and there were also questions about the period in Sweden during this time.