Categories
Diverse/Various

Scotland

Måndagen efter vi kom hem från Sverige tog vi tåget till Skottland. Vi anlände Edinburgh runt lunchtid och åkte direkt till hotellet (B&B) för att bli av med våra väskor. Solen strålade och mössor, vantar och halsdukar lämnades kvar på hotellet. Alla som vi känner som åkt till Skottland har haft regn och kallt och jag litade inte på att det skulle vara fint väder även om det bara var mitten av augusti. Vi åkte tillbaka till centrum för att utforska vad Edinburgh hade att erbjuda och började med att kolla vart vi skulle möta vår guide som skulle visa oss resten av Skottland på onsdagen.

Vi promenerade på Royal Mile, tittade på parlamentet (utifrån), började gå upp till Arthur’s Seat, tittade på slottet från utsidan och centrala centrum och gick på en guidad tur på The Real Mary King’s Close, var utanför The Elephant House där Harry Potter skrevs och gick längst Victoria Street för att äta lunch på The Last Drop. Edinburgh är en fin stad och lätt att ta sig runt även om slottet ligger på en höjd.

Tisdag kväll mötte vi en fd kollega till Peter och hans barn för middag på en pub som han rekommenderade. Efter det var det dags för oss att vandra upp till slottet för att titta på Edinburgh Military Tattoo. Det var helt fantastiskt och musikerna var så duktiga. Det går inte att återge utan man måste ha upplevt det.

Onsdag morgon skulle vi möta guiden som skulle ta oss på en rundtur i Skottland. Vi hade bokat på Highland Experiences och de hade lite större minibussar som tog ca 20 personer och vi skulle vara iväg i 3 dagar. Medan vi åkte ut ur Edinburgh fick vi lite guidning av staden och områdena vi körde igenom, han pratade sen nästan non-stop i 3 dagar. Inte så att det var jobbigt utan han berättade så mycket om deras historia och alla olika platser vi passerade. Resan vi åkte hade några förbestämda stopp men guiden stannade på en massa extra platser.

Edinburgh – Dunkeld och katedralen – Cairngorm National Park – Culloden Battlefield – Clava Cairns – Loch Ness – Urquhart Castle – Fort Augustus – Glengarry view point – Glenshiel – Eilean Donan Castle – Sligachan – Portree – Old Man of Storr – Lealt viewpoint – Kilt rock view point – Kilmuir Graveyard – Uig Bay – Kyleakin – Seven Heads of Great Glens – Commando Memorials – Ben Nevis distillery – Fort William – Glen Coe – Loch Lomond – Tyndrum – Loch Lubnaig – Edinburgh

Skottland är fantastiskt fint med en natur som varierar otroligt. På Skye såg det nästan ut som i norra Sverige även om det är i höjd med Göteborg, Glen Coe såg ut som om någon lagt ut ett grönt sammetstäcke över landskapet. Vi gillade verkligen Skottland och kan tänka oss att åka tillbaka och utforska vissa delar lite mer. Vi hade verkligen tur med vädret, vår guide berättade att han gjort samma tur 2 veckor tidigare och då hade det varit dimma hela tiden, nu regnade det en kväll när vi körde till vår övernattning och lite sista morgonen men sprack sen upp.

English

The Monday after arriving back from Sweden we took the train to Scotland. We arrived in Edinburgh around noon and went straight to the hotel (B&B) to get rid of our bags. The sun was shining and we could leave hats, gloves and scarves in the room. Everyone we know who have been to Scotland have had rain and cold and I didn’t trust the weather to be nice even if it was mid-August. We went back to the city centre to see Edinburgh and started to make sure we knew where to meet our guide for the trip we were going on Wednesday.

We walked the Royal Mile, saw the Scottish Parliament (from outside), started to walk up Arthur’s Seat, saw the castle from the outside, the city centre, did a guided tour at the Real Mary King’s Close, were outside The Elephant House were Harry Potter was partly written and walk along Victoria Street to have lunch at The Last Drop. Edinburgh is a nice city and easy to get around even if the castle is up on a hill.

Tuesday evening, we had dinner with a former colleague to Peter and his kids. Afterwards we headed to the castle to see the Edinburgh Military Tattoo. It was amazing and the musicians were really fantastic. You can’t describe it – you have to see it for yourself.

Wednesday morning, we met the guide who was taking us around Scotland. We had booked a trip with Highland Experiences and they take you around Scotland in buses for about 20 people and we had chosen a trip over 3 days. While we drove out of Edinburgh we got some guiding about the city and the areas we drove through. Then he talked almost nonstop for 3 days, it wasn’t annoying as he told a lot about their history and all the places we passed. The tour had some planned stops but he stopped at many more viewpoints.

Edinburgh – Dunkeld och katedralen – Cairngorm National Park – Culloden Battlefield – Clava Cairns – Loch Ness – Urquhart Castle – Fort Augustus – Glengarry view point – Glenshiel – Eilean Donan Castle – Sligachan – Portree – Old Man of Storr – Lealt viewpoint – Kilt rock view point – Kilmuir Graveyard – Uig Bay – Kyleakin – Seven Heads of Great Glens – Commando Memorials – Ben Nevis distillery – Fort William – Glen Coe – Loch Lomond – Tyndrum – Loch Lubnaig – Edinburgh

Scotland is fantastic and has an amazing landscape that changes a lot. On Skye it looked almost as in northern Sweden even if it’s not more north than Gothenburg, Glen Coe looked like someone had trown a velvet blanket over the landscape. We really enjoyed Scotland and would like to go back and see more of some places. We were very lucky with the weather, the guide told us that he did this trip 2 weeks ago and then they didn’t see anything due to fog and rain. It rained twice while we were there, once while we were driving to our B&B and the last morning before the sun came out again.

DSC_0053 DSC_0061 DSC_0093 DSC_0095 DSC_0162 DSC_0242 DSC_0324 IMG_3438