Categories
Diverse/Various

Christmas 2015

Nu har julen kommit och gått och vi har haft en mysig jul här i London trots att Peter och Felicia blev sjuka dagarna innan. De har kämpat på och sovit mellan varven men det är ju ganska mysigt att bara ta det väldigt lugnt också. Båda var i alla fall feberfria den 24e och 25e.

Vår tanke var i höstas att vi skulle gå ut och äta brittisk jullunch den 24 och sen äta svensk julmat den 25 dec. Vi tittade på en hel del ställen men det är inte lätt att välja mellan färdiga menyer när delar av familjen absolut inte ens kan tänka sig att smaka större delen av det som finns där. Vi gav upp och valde istället att gå och äta den julmiddagsmenyn som den indiska restaurangen Namaste Lounge hade satt ihop, där var det mer som passade, det blev tyvärr ett missförstånd vid bokningen och de fick inte med att vi ville ha denna meny som man skulle boka i förväg. Nåja, ingen fara på taket, vi hade inga som helst problem att hitta annat på ordinarie meny och tur var det nog lite också eftersom vi fick lämna lite hastigt. De erbjöd sig dock att tillaga det som de kunde, mycket behövdes förberedas innan. Felicia hade varit feberfri hela dagen men mitt under middagen kom den tillbaka och hon petade bara lite i maten, det fick bli att ta med hem.

Julafton tog vi det lugnt och när det var dags för Kalles jul så fikade vi lussebullar, pepparkakor och glögg. Strax efter kom vår egen lilla tomte och delade ut paketen som låg under granen, det kan man ju ha numera, och tydligen hade vi varit snälla för alla fick paket. Vi har ett barn som sliter upp sina paket och ett som försöker öppna dem utan att förstöra pappret så det tog sin lilla tid. På kvällen sen så blev det svensk julmat – skinka, lax, ägg, rödbetsallad, prinskorvar, köttbullar, potatismos, Ris a la Malta – var det som vi hade men precis när vi dukade fram kom vi på att vi hade glömt revbensspjäll och laxsås. Men vi blev så där lagom mätta och inte som man brukar när man känner sig gravid.

Juldagen tittade vi på två julfilmer och bara tog det lugnt innan vi lagade kyckling (minsta kalkonen var dubbelt så stor som största kycklingen och vi är bara 4 st), rostade potatisar, palsternacka, morötter, majkolvar och sås, vi skippade brysselkålen eftersom det inte är någon här som äter det. Dessutom skippade vi deras mince pie och Christmas pudding eftersom det inte heller är något som vi är så förtjusta i istället hade Felicia gjort pannacotta till efterrätt och det gillar vi mer. Men allt var gott och mysigt hade vi det.

Annandagen åkte jag och Felicia till London Designer Outlet och sen vidare till IKEA, för att slippa alla andra hysteriska på rean så åkte vi tidigt. Hon skulle bara byta en klänning och på IKEA skulle vi ha lite saker till nyår så det var en snabb runda där. Vi var hemma igen innan lunch och inte hade vi fastnat i trafik heller, sen hade vi helt plötsligt en massa timmar som vi inte hade planerat något på.

Hela julhelgen har det varit slapp och inga måste eller tider att passa och det har varit så skönt. Saknar alla där hemma men vi har ju pratat med dem via Facetime så lite har vi fått av dem också.

Nu förbereder vi oss för Nyår och våra gäster som kommer från Sverige.

English

Now the Christmas has come and is gone again for this year and we have had a nice Christmas here in London even if Peter and Felicia got sick some days before. They have struggled and slept a lot but it’s nice to just do very little as well. They both had more or less no fever on the 24th and 25th at least.

This fall we were planning to do a British Christmas lunch on the 24th and then have the Swedish Christmas food on the 25th. We look at several places but it’s not easy when you have set menus to choose from when parts of the family can’t eat or taste most of it. We gave up and decided to do the Christmas menu at the Indian restaurant Namaste Lounge, more things suited the picky ones, but unfortunately there was a misunderstanding at the booking as she didn’t get that we wanted to do the Christmas menu, they offered to do those dishes that they could but we were happy to pick from the normal menu as well. Well, it was good that we chose to do the normal menu as we had to leave a little quicker than planned as Felicia, who didn’t have any fever during the day, suddenly got fever again and didn’t want to eat.

Christmas Eve is the day we celebrate in Sweden and after a nice breakfast we got everything ready in time for the Swedish Christmas TV we streamed, we had saffron buns, ginger thins and glögg (a Swedish typ of mulled wine). When the TV was over an hour later we called my brother, his family and my parents. After that Santa came with all our gifts, in Sweden he comes and knock on the door and delivers the gift, and it seems we have been nice this year as we all got some. In the evening we had some Swedish Christmas food – salmon, ham, meatballs, sausages, eggs, beetrootsalad, mashed potatoes and rice pudding – but when sitting down at the table we realised that we had forgotten the spareribs and the salmon sauce, the herring we skipped as Peter and I eat very little of it and last year we threw away most of it.

Christmas Day in Sweden is the day you repeat most of Christmas Eve food but at a new place but we decided to do a variety of the British Christmas food. We had chicken (the smallest turkey was twice as big as the chicken and we are only 4), roasted potatoes, parsnips, carrots, corn cobs and sauce. We skipped the Brussel sprouts as no one likes them. We did also skip the mince pies and Christmas pudding as we don’t like it but Felicia had made panna cotta for us instead. But we had a nice dinner and a nice day.

Boxing day Felicia and I were going to London Designer Outlet and IKEA and left early to miss the crowds and traffic jams. She was just going to exchange a dress and at IKEA we were just getting some things for New Year’s Eve, so we were fairly quick. We were home again before lunch and didn’t get stuck in traffic either. All of a sudden we had a lot of extra hours to do nothing with.

The entire holiday so far has been very slow and we haven’t had anything planned or things we had to do and it has been very nice. We miss the people back home but we did some Facetime with them.

Now we are getting ready for New Year and our visitors coming from Sweden.