Categories
Diverse/Various

Blackfriars

Ännu en guidad tur och denna gången i Blackfriars som var ett område som ligger norr om Themsen men söder om St. Paul’s Cathedral. Vi fick höra om Shakespeares aktiviteter i området.

Namnet har området fått av en munkorden som bar svarta kappor och som flyttade hit i början på 1200-talet och byggde ett enormt kloster. Det hade en viktig roll i samhället fram tills att Henry VIII stängde ner alla kloster 1538, några av byggnaderna hyrdes ut till en grupp som startade en teater. Klostrets gästhus hyrdes ut till Apoteksföreningen (en av Londons 110 yrkesorganisationer) 1632 men brann ner 1666 i Great Fire of London. Apoteksföreningen byggde dock upp den igen och är fortfarande kvar på samma ställe.

Vi var inne i St Andrew by the Wardrobe (kyrka) och såg att de hade en massa kostymer som hängde och lådor med skjortor. Givetvis undrade vi varför och fick då förklarat att de tar emot avlagda kostymer och skjortor så att hemlösa eller fattiga kan gå dit och få en kostym om de ska på anställningsintervju.

English

Another guided tour and this time in Blackfriars, an area north of Thames and south of St. Paul’s cathedral. We heard about Shakespeare’s activities here while he was alive.

The name Blackfriars comes from the monks cappa, they moved there in the beginning of the 13th century and build several buildings in the area. They were important to the state until they were closed down by Henry VIII when he dissolved all monasteries in 1538. Some of the building was rented out to a group who started a theater. The monastery’s guest house was rented out to the livery company Society of Apothecaries (one of London’s 110 liveries) in 1632 but it was destroyed in the Great Fire of London 1666. The livery rebuilt it again and are still in the same spot.

We went in to St Andrew by the Wardrobe (a church) and saw that they had a lot of suits and shirts. Of course, we wondered why, we got the explanation that when homeless people or very poor people are going to a job interview they can’t afford to buy a suit to look good at the interview. They can then come there to get one and keep it.